marți, 30 ianuarie 2018

Prima căsătorie homosexuală din Costa Rica are parte de piedici birocratice



Notarii refuză să recunoască uniunea până la schimbarea legilor locale.





JUAN CARLOS ULATE / REUTERS


 
AN JOSE (Reuters) - Prima căsătorie a homosexualilor din Costa Rica a fost blocată de notari care refuză să o recunoască atâta timp cât legile ce interzic căsătoriile gay nu sunt schimbate, fapt ce i-a pus în dezacord cu președintele.
Căsătoria dintre doi bărbați a fost stabilită pentru această duminică după ce o curte fruntașă latin-americană a drepturilor omului a hotărât mai devreme în această lună că țările din regiune trebuie să legalizeze uniunile între persoane de același sex, punându-se în opoziție cu biserica romano-catolică.
Curtea Inter-Americană, cu baza la San Jose, capitala Costa Ricăi, a recomandat ca aceste drepturi să fie aprobate prin decrete temporare, în timp ce guvernele continuă să se îndeletnicească cu legi permanente. 
Atunci, președintele Costa Ricăi, Luis Guillermo Solis, a dirijat agențiile guvernamentale să aplice ordonanța până legislatorii sau curtea constituținală vor adopta oficial legi noi. 
Totuși, consiliul notar al țării central-americane a afirmat vineri că va autoriza asemenea uniuni doar dacă legislatura locală sau curtea va anula legile ce nu permit căsătoria gay.
JUAN CARLOS ULATE / REUTERS



„Regulile ce reglementează căsătoria în Costa Rica ... rămân în vigoare,” a afirmat consiliul, cerându-le notarilor să le respecte. 
Decizia curții a declanșat dezbateri înaintea alegerilor prezidențiale din Costa Rica de pe 4 febr., anumiți candidați promițând că vor lupta pentru ea.
Legea îl oprește Solis să candideze pentru un al doilea mandat consecutiv.
Mai multe țări latino-americane, inclusiv Costa Rica predominant romano-catolică, în continuare nu permit căsătoriile între persoane de același sex. 
În orice caz, situația se schimbă și în ultimii ani cuplurilor între persoane de același sex li s-au permis să se căsătorească în Argentina, Brazilia, Columbia, Uruguay și o parte din Mexic.
„Nimic nu blochează drumul spre egalitate, dar adevărul este că nu știm cât de mult va dura până se va ajunge acolo,” a afirmat Larissa Arroyo, avocat ce reprezintă cuplul din  Costa Rica care planifica să se căsătorească duminică.
Ministrul Justiției, Marco Feoli, a declarat că atitudinea consiliului notar nesocotește atât ramura executivă, cât și Curtea Inter-Americană.
sursa: HuffPost

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu